Η χριστιανική νηστεία,στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής (όπως γινόταν παλιά από τους παππούδες μας δηλαδή),έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Η αλήθεια είναι όμως ότι στη σημερινή εποχή,για άλλη μια φορά,κάτι κάνουμε λάθος!
Ο σύγχρονος,δυτικός τρόπος διατροφής,που έχουμε δυστυχώς υιοθετήσει,περιλαμβάνει μόνο ελάχιστους ολόκληρους σπόρους δημητριακών και οσπρίων,καθώς και καρπών και ριζών,τα οποία αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών,βιταμινών,μετάλλων και λοιπών θρεπτικών συστατικών. Την πρωτεΐνη μας πλέον την προμηθευόμαστε σχεδόν καθημερινά από το κρέας,το οποίο συνοδεύουμε με, κακής ποιότητας συνήθως,υδατάνθρακες (όπως προτηγανισμένες πατάτες ή ζυμαρικά από λευκό αλεύρι).
Εκείνο που κάνουμε λοιπόν συχνά σήμερα σε περιόδους νηστείας,είναι να “κόβουμε” το κρέας και να τρεφόμαστε αποκλειστικά με τους προαναφερόμενους υδατάνθρακες. Πολλές φορές μάλιστα συμβαίνει το ίδιο και με όσους επιλέγουν να γίνουν φυτοφάγοι.
Αυτό όμως οδηγεί τον οργανισμό σε μια κατάσταση σοβαρών ελλείψεων θρεπτικών συστατικών και σε μια ανισορροπία του μεταβολισμού που έχουν ως αποτέλεσμα,αδυναμία,κόπωση,πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος,αύξηση βάρους κ.α.
Τι να προσέχουμε για να είναι ισορροπημένη η διατροφή μας στην περίοδο της νηστείας;
Προσέχουμε να καλύπτουμε καθημερινά τις ανάγκες μας σε πρωτεϊνη
- Καταναλώνουμε,όποτε επιτρέπετε θαλασσινά-τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
- Καταναλώνουμε πολλές φορές την εβδομάδα όσπρια σε συνδυασμό με δημητριακά (πχ φακόρυζο ή φασολάδα με ψωμί)
- Καταναλώνουμε τα όσπρια με διάφορους τρόπους για να υπάρχει ποικιλία (πχ μπιφτέκια οσπρίων ή σαλάτα με όσπρια)
- Αντικαθιστούμε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι με προϊόντα ολικής άλεσης
- Εντάσσουμε στη διατροφή μας ξηρούς καρπούς,σπόρους,βούτυρα ξηρών καρπών (πχ φυστικοβούτυρο) και ταχίνι
- Καλή επιλογή που θα εμπλουτίσει την διατροφή μας είναι τα υποκατάστατα γαλακτοκομικών με βάση την σόγια
- Καλή επιλογή πρωτεϊνούχου λαχανικού είναι τα μανιτάρια