Συνταγή για πραγματικά σπιτικό κέικ

Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στην οικογένεια υγιεινά σνακ,οι περισσότεροι από μας,ακόμα κι αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος,μπαίνουμε στην διαδικασία να παρασκευάζουμε μόνοι μας “σπιτικά” γλυκά και εδέσματα. Είναι όμως το “σπιτικό” πάντα καλύτερο από το έτοιμο;
Όχι,δεν θα προσπαθήσω να σας πείσω ότι τα έτοιμα σνακ είναι προτιμότερη διατροφική επιλογή. Κάθε άλλο!
Απλά θα επισημάνω την σημασία που πρέπει να δίνουμε στην επιλογή των υλικών που χρησιμοποιούμε όταν παρασκευάζουμε φαγητά και σνακ στο σπίτι.
Ας πάρουμε σήμερα για παράδειγμα το ¨σπιτικό” κέικ.
Τα υλικά της κλασσικής συνταγής του περιλαμβάνουν:
-μαργαρίνη :κατηγορία λίπους που είναι γνωστό σε όλους ότι πρέπει να αποφεύγουμε.
-αβγά
-αγελαδινό γάλα
-και το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης αποτελείται από άσπρη ζάχαρη και άσπρο αλεύρι : επεξεργασμένοι υδατάνθρακες,που τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν διατροφικά παρά μόνο κενές θερμίδες και απορύθμιση του μεταβολισμού.
Κι όμως, με κάποιες, αλλαγές θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε πολύ την κλασσική συνταγή,μετατρέποντάς την σε μια αληθινά ενδιαφέρουσα διατροφική επιλογή!
Όπως το παρακάτω κέικ που έφτιαξα χθες και τα παιδιά ξετρελάθηκαν! (Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κέικ παραμένει γλυκό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΕΙΚ

1 ποτήρι παρθένο ελαιόλαδο
1,5 ποτήρι καστανή ζάχαρη
5 αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής
1 κεσεδάκι πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350γρ αλεύρι ολικής άλεσης

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο