Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κυριαζάκου Παναγιώτα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Κυριαζάκου Παναγιώτα

Όταν πήρα το πτυχίο μου στη Διατροφή και την Διαιτολογία το 1999, γρήγορα διαπίστωσα ότι αυτό που κυριαρχούσε στην αντίληψη του κόσμου για το τί σημαίνει διατροφολόγος, ήταν πως είναι ένας αδυνατιστής, που δίνει χαρτάκια με δίαιτες σε μορφή συνταγής και ζυγίζει αυστηρά τους πελάτες του μια φορά την εβδομάδα. Ήξερα ήδη από τότε, πως στην πραγματικότητα είναι – ή θα έπρεπε να είναι – κάτι πιο πολύπλοκο.

Στην πορεία είχα μια αποχή από το επάγγελμα για αρκετά χρόνια, που τα πέρασα ως μαμά πλήρους απασχόλησης. Αυτό βέβαια, μου έδωσε την ευκαιρία να βιώσω εμπειρίες που ήταν ανεκτίμητα δώρα μάθησης. Εμπειρίες που τις βίωνα εγώ η ίδια, αλλά τις παρατηρούσα ταυτόχρονα και με ματιά του διατροφολόγου.

Κάποτε ήρθε η στιγμή που γύρισα δυναμικά στο επάγγελμα και ήξερα συνειδητά πλέον, ότι έπρεπε να επικεντρωθώ πέρα από το χαρτί και την ζυγαριά.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός;
Πού βρίσκεται και πού θέλει να πάει;
Πότε πεινάει η ψυχή και πότε το σώμα;
Πότε το φαγητό είναι ο σκοπός και πότε το μέσον;
Τί επιδράσεις μπορεί να έχουν σε όλα αυτά
Η επικριτική στάση απέναντι στον εαυτό μας,
η διασρευλωμένη εικόνα που μπορεί να έχουμε για το σώμα μας,
οι παγιωμένες λάθος πεποιθήσεις που οδηγούν συχνά την συμπεριφορά μας;

Μετά από εκπαιδεύσεις λοιπόν, στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία, την ψυχολογία της διατροφής και το coaching, τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει το ενδιαφέρον μου το mindful eating, η ενσυνείδητη δηλαδή διατροφή, που δείχνει να είναι η λύση απέναντι στον φαύλο κύκλο μεταξύ υπερφαγίας και στερητικής δίαιτας. Και φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τελικά ειρήνη με το φαγητό μας.

Από ο 2016 εργάζομαι ως επαγγελματίας διατροφολόγος και διατηρώ γραφείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναλαμβάνω και εξ ́ αποστάσεως παρακολούθηση για άτομα από άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Θεωρώ ότι οι ελάχιστες υποχρεώσεις μου απέναντι στους ανθρώπους που αναλαμβάνω την ευθύνη να βοηθήσω είναι:
α) να τους αντιμετωπίζω με αποδοχή, σεβασμό και ενσυναίσθηση,
β) να ενημερώνομαι συνεχώς, γύρω από τις εξελίξεις της επιστήμης μου, σε μια κοινωνία όπου συνεχώς όλα μεταβάλλονται, έτσι ώστε οι συμβουλές και οι κατευθύνσεις που τους δίνω, να είναι έγκυρες και
ενημερωμένες.

Αγαπώ το επάγγελμα μου, γιατί μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζω ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του υπέροχα στοιχεία, και να καταφέρνω να βοηθάω τους περισσότερους από
αυτούς (σύμφωνα με όσα οι ίδιοι εκφράζουν).

Αλλά επίσης και επειδή μέσα από την αναζήτηση του καλύτερου τρόπου να βοηθήσει κανείς τους άλλους, περνάει και ο δρόμος της εξέλιξης του εαυτού μας με τον καλύτερο τρόπο.

Ψάχνεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Κλείσε ραντεβού σήμερα!

Μετάβαση στο περιεχόμενο